HOME | CONTACT

Foto1
Foto2
Foto3
Foto4

Ontdek de natuur

NATUURGEBIED HET VEEN EN LÜSENKAMP
Indien u eens lekker er op uit wilt trekken, dan kunt u naar het natuurgebied Lüsenkamp - ’t Veen gaan. Dit gebied ligt direct aan de grens van de gemeente Roermond en de Duitse gemeente Niederkrüchten. U kunt uw auto of fiets parkeren in de buurt van het Fletcher hotel bij de Nederlands-Duitse grensovergang. Achter het hotel ligt een verhard wandelpad. Daar staat ook een bordje met de tekst ‘Gedenkmahl’. Na 500 meter over het pad gelopen te hebben, komt u bij een gedenksteen (Gedenkmahl). Daar begint natuurgebied Lüsenkamp.

HET VERDRIET VAN ROERMOND
Het Comité Voettocht 30 December houdt jaarlijks op 30 december een voettocht naar deze gedenksteen. Dit ter nagedachtenis aan de 3000 Roermondse mannen die op 30 december 1944 naar Duitsland werden gedeporteerd en ter nagedachtenis aan de veertien Roermondse mannen die in de nacht van 26 op 27 december 1944 door de Duitsers op de Lüsenkamp zijn gefusilleerd. Het waren de bewoners van het Duitse plaatsje Niederkrüchten die in 1996 de gedenksteen oprichtten. Ieder jaar wordt in de regionale bladen bericht over de voettocht naar het monument op de Lüsenkamp. Over de gebeurtenis is een documentaire gemaakt: ‘Het verdriet van Roermond’.

Foto 1 gedenksteen.

WANDELTIP LÜSENKAMP
Indien u bij genoemde gedenksteen links het pad inslaat, dan kunt u verder wandelen door het natuurgebied Lüsenkamp. U bevindt zich dan op Duits grondgebied. Hier is geen verhard pad meer. Op diverse plaatsen komt u bordjes tegen met daarop verwijzingen naar wandelroutes (u loopt nu de route A 12) en routes voor Nordick Walking. U kunt hier ook mountainbikers, wandelaars en joggers tegenkomen.

Foto 2 wandelpad Lüsenkamp

Foto 3 routebordjes

Foto 4 mountainbikers

Foto 5 joggers

Indien u de bordjes A12 blijft volgen, dan komt u vanzelf weer op het verharde pad uit dat evenwijdig loopt aan de grens. U kunt op diverse plaatsen ook een grenspaal tegenkomen. U kunt er dan voor kiezen om weer terug te keren naar de parkeerplaats nabij het hotel of verder te lopen richting Nationaal Park De Meinweg. Voor meer informatie over dit Nationaal Park kunt u de website www.np-demeinweg.nl raadplegen. In het park ligt ook een bezoekerscentrum. Van daaruit vertrekken tal van routes en worden er geregeld activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Indien u terugloopt naar het hotel, kunt u kiezen voor het verharde pad of voor het zandpad dat daar parallel aan loopt. Aan de zijde van het verharde pad komt u een vogelkijkhut tegen. Dat is een ideale plek om de watervogels in alle rust te bestuderen. Op een infobord aan de binnenzijde van de kijkhut staan de watervogels afgebeeld.

Foto 6 Uitzicht kijkhut

Aan de zijde van het zandpad kunt u, verscholen tussen de struiken, een klein bordje tegenkomen met de tekst ‘Waar eens kogels floten, fluiten nu de vogels een lied van verdraagzaamheid en vrede’. Op deze plek heeft een groep leerlingen van basisschool Sint Laurentius eind 2005 een bosje aangeplant. Dit bosje, dat bestaat uit 400 jonge boompjes, draagt bij aan de vorming van nieuwe natuur. Een half jaar later is dezelfde groep leerlingen nog eens teruggekomen op diezelfde plek en hebben ze dit bosje opgedragen aan de 14 Roermondse burgers die in december 1944 in het nabijgelegen bos zijn gefusilleerd. Vandaar de naam ‘Bos december 1944’.

Foto 7 bordje ‘Waar eens kogels floten….’

Het door de leerlingen geplante bosje maakt deel uit van het natuurontwikkelingsproject Maalbroek - ’t Veen, waarbij een gebied van 9 hectare landbouwgrond wordt omgevormd tot nieuwe natuur. Voor het natuurlijk beheer wordt gebruik gemaakt van vee, zoals schapen, runderen en paarden. Het nieuwe natuurgebied biedt optimale kansen voor de ontwikkeling van diverse flora, zoals de Bleekgele hennepnetel, Smal streepzaad en Wilde gagel. Op de grote informatiezuil aan het einde van het pad wordt daar uitgebreid bij stil gestaan.

AGRO TOUR ROUTE
Sinds juni 2003 ligt in Midden-Limburg een erg mooie fietsroute aan de oostzijde van de Maas: de ‘Agro Tour Route’. Een agrarische fietsroute van in totaal zo’n 75 km. gebaseerd op het bestaande knooppuntennetwerk. Deze route laat u het platteland ‘achter de schermen’ zien. De informatieborden bij de boerderijen en de akkers geven een bijzondere indruk van de veelzijdigheid en schoonheid van het Midden-Limburgse platteland. Er doen 38 agrarische bedrijven aan mee. 18 Bedrijven zijn ook te bezoeken. De route loopt tussen Venlo en Roermond en doet daarbij ook Asenray aan. Voor een bedrag van € 2,- is een zeer professionele routekaart te koop via de VVV. Deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan een eenduidige vlag met het ‘agrotourroute-logo’.

SPIKKERDAL
Één van de bedrijven die aan de Agro Tour Route ligt is ‘Het Spikkerdal’. Deze boerderijcamping met boerderijterras is gelegen aan het Spik. Er wordt fruit geteeld en ambachtelijk boerenijs gemaakt. Jaarlijks organiseert de familie Theelen het Oogstfeest, met tal van activiteiten, die aantrekkelijk zijn voor jong en oud. De fruitteler geeft uitleg over zijn gewassen en de bezoeker mag een mandje fruit plukken. De kinderen mogen pony rijden en deelnemen aan de activiteiten van IVN. De muziek van een lokale harmonie of fanfare zorgen voor een gezellige noot. Allemaal activiteiten die horen bij een oogstfeest, zoals we dat van vroeger kennen. Toegang is gratis. Het Oogstfeest vindt in de regel plaats op de derde zondag van de maand september.

Foto 8 boomgaard Spikkerdal

Foto 9 ponyrijden Spikkerdal

PIETERPAD
Niet ver van boerderijcamping ‘Het Spikkerdal’ loopt het bekende Pieterpad. Het Pieterpad is een Lange-Afstands-Wandelroute (kortweg LAW; een wandeling die zich uitstrekt over langere afstand vanaf ca. 100 km). Het begin- en eindpunt van een LAW liggen niet bij elkaar. Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland. De route loopt ook door Asenray en het aangrenzende Boukoul. In beide kernen zijn tal van accommodaties aanwezig die een slaapplaats aanbieden. Kijk voor meer informatie op www.pieterpad.nl. Op die site vindt u meer informatie over de route, het ontstaan ervan, de accommodaties en veel andere nuttige informatie.